Borderterriern

Den här fenomenala hundrasen uppstod i gränslandet mellan Skottland och Storbritannien och erkändes 1921 av engelska kennelklubben. Stamtavlorna går att följa ända tillbaka till 1700-talet. Från början användes den för framförallt rävjakt. Men den tog även grävling, kanin och utter.

Sprudlande aktiv hund som passar i barnfamiljer

BorderterriernBorderterriern är en grythund men den fungerar även som stötande eller drivande och den fungerar utmärkt för viltspår. Den är också duktig på agility och i lydnadsträning. Den passar bra i barnfamiljer eftersom den är väldigt sällskaplig och aktiv. Den ska helst inte lämnas ensam. Rasen är mycket lättlärd och dessa hundar vill gärna arbeta med huvudet för att må bra. Det är en energisk och glad kamrat som oftast håller sig frisk och den har behändig storlek. Vikten är 6-7 kg för hanhundar och 5-6 kg för tikarna. Mankhöjden är runt 35-40 cm för hanhundar och 30-35 cm för tikarna. Den sägs ha just den här storleken för att den ska kunna följa en häst som travar. Förr jagade man till häst. Färgen på borderterriern skiftar i olika melerade varianter: vete, röd, grå-röd eller blå/svart-blå, grå. Pälsen är relativt lättskött och den är tät och sträv. Hundens lilla söta ansikte liknar en utters.

Borderterriern är väldigt mycket hund i en mindre förpackning

Den är atletisk, modig, vänlig och ettrig och den ska helst inte vara för stor och kraftig- det är inte så bra om den används vid grytjakt. Man skulle kunna säga att man får väldigt mycket hund i en mindre förpackning. Borderterriern lever också ofta länge om man vill satsa på ett mera stadigt förhållande. Det kan rekommenderas! Det registreras ungefär 800 valpar per år. De flesta av dem blir tacksamma sällskapshundar. Trots att rasen är stark och sund finns det några typiska sjukdomar den kan drabbas av. Det är vanligt med magproblem, allergi och kramper.

En fantastisk arbetskamrat som sägs vara bra för allergiker

Det finns ett talesätt om borderterriern som lyder ungefär så här: ”Det finns ingen bättre arbetskamrat på fältet och inget bättre sällskap vid lägerelden.” Det visar på rasens duglighet genom historien. En annan intressant sak är att många skulle påstå att den är bra för hundallergiker. Det kan vara värt att undersöka närmare även om jag inte kan garantera att det stämmer.

Mår bra av olika sysselsättningar

Det är viktigt att tänka på att rasen har utpräglade jaktinstinkter och mår bra av att jobba både med knoppen och kroppen. Om du inte har intresse av att jaga vilt är det klokt att du ser till att aktivera din borderterrier med till exempel agility eller olika sorters bruksövningar. Ett liv med en hund kan vara så givande om du är beredd på att anpassa dig.