Bra att veta om hunduppfödning

Det viktigaste är att avla så att hundarna mår bra. Det ska bli sunda hundar och resultera i god utveckling av rasen. Du behöver ha etiska riktlinjer och förståelse för vad som är bra eller dålig avel utifrån hundens perspektiv. Du behöver också känna till en hel del regler om du vill hålla på med hundavel. Först och främst gäller det att tiken är minst 18 månader gammal. Om hon hinner få två kullar under två år måste hon sedan få vila från valpar i ett års tid. Det är mycket viktigt att tiken är fullt frisk och inte riskerar att föra över sjukdomar till sina valpar. Man får inte avla på individer som har mentala problem eller para tikar som har svåra förlossningar. Jordbruksverket har en hemsida med information om detta.

Bra att veta om hunduppfödning

Tikens egenskaper är avgörande

Titta på tiken ordentligt. Gå igenom stamtavlan och ta reda på om hon är renrasig och kolla vilka egenskaper hon har. Både positiva och negativa. Är hon rastypisk och sund? Valparna ärver föräldrarnas gener men även sina släktingars anlag. Studera även dem om du kan. Titta också på hur tiken beter sig. Notera humöret. Är hon väldigt arg eller ovanligt rädd? Sådant kan valparna ärva. Hanhunden ska självklart också vara stark och frisk och inte ha beteendeproblem. Det finns olika regler för olika raser. Ta reda på vad som gäller för den ras du är intresserad av. Du behöver också gå igenom vilken särskild rasstrategi som gäller så att du har klart för dig vad som förväntas av dig som uppfödare. Du måste också vara medlem i Svenska Kennelklubben. Deras hemsida innehåller allt du behöver veta. Det är också i stort sett obligatoriskt att ha en egen hemsida om din kennel för att marknadsföra dina valpar och locka köpare. Den visar också att du är seriös i din verksamhet.

Räkna med en hel del pappersarbete

Du behöver hantera flera olika handlingar som hunduppfödare. När du säljer en valp ska du ha ett köpavtal, men även registreringspapper och veterinärintyg. Valpen får inte säljas före den är åtta veckor gammal. Då ska den ha fått ID-märkning, antingen med chip eller med tatuering. Vid fem veckors ålder kan du teckna valpförsäkring och något som alla uppfödare verkligen bör teckna är en försäkring för dolda fel. Glöm inte heller att grundvaccinera valparna när de är ca sju veckor gamla. Som om inte detta vore nog att hålla reda på så måste du som yrkesmässig hunduppfödare betala skatt också.

Meriter har blivit viktigt

Det har blivit mer och mer viktigt att avla på hundar med meriter. Konkurrensen har hårdnat. Att meritera sina hundar kostar pengar och tar en hel del tid. Det är såklart ett tungt argument vid försäljningen av valpen om den har en championtitel, men det är en ganska dyr historia.

En dräktig tik behöver också riktigt bra näring och detsamma gäller för valparna när de ska börja lära sig äta fast föda. Den här maten är dyrare än det vanliga hundfodret.