Lite övningar för díg med en ny valp

 Man måste börja med vardagsövningar i princip så fort valpen har kommit hem. Det ska vara helt naturligt och väldigt enkelt. Det är inte nödvändigt att åka iväg på arrangerade kurser på brukshundsklubben för att åstadkomma resultat med sin unga hund. Den bästa träningen är den som sker i vardagslivet där hemma.

Ta över tikens roll och belöna alltid när den gör rätt

Börja med att göra den uppmärksam på omvårdnadsstunder. Ta över tikens roll och borsta den, torka tassar och undersök tänderna och så vidare. Håll den hos dig och visa att den inte får gå iväg under den här hanteringen. När den visar att den accepterar detta ska du släppa den igen.

Lite övningar för díg med en ny valp

Självklart ska du träna på inkallning också. Valpen ska veta sitt namn och att den ska lyssna på dig när du pratar med den. Varje gång den kommer ska du belöna den. Här måste du vara absolut konsekvent. Du kan ge den godis, kela med den eller leka favoritleken men du får inte hoppa över belöningen när hunden gjort rätt. Att du erbjuder olika former av belöning gör det hela extra intressant för valpen.

Cirkuskonster stärker kommunikationen mellan er

Exempel på lite enklare cirkuskonster är att träna den i att räcka vacker tass eller att få den att rulla runt. Du kan även lära hunden en grundläggande lydnadsövning som att sitta genom att föra en godis över huvudet på den tills den sätter sig av sig själv. Prata med valpen när du aktiverar den och lär den begrepp för det ni gör så lär den sig på ett lekfullt sätt olika ”kommandon”.

Du ska också lära den att gå i koppel utan att dra i det. Detta ställer stora krav på dig som matte eller husse för ofta är det ägaren som drar i hunden utan att tänka sig för. Du måste anstränga dig för att vara så intressant att hunden hela tiden har lite koll på dig och inte vill dra iväg. Använd fantasin. Ta till exempel med valpens middag och portionera ut den under promenaden.

Ni måste öva på att träffa andra hundar

Valpen ska också få tillfällen att öva sig på att möta andra hundar på ett lugnt och bra sätt. Det får ta lite tid där hundarna kanske får spana in varandra på håll en stund medan människorna pratar innan de eventuellt får hälsa.